Mi is a cirkonium dioxid? Miért használjuk a fogászatban és pácienseink miért is szeretik őket
annyira?

A cirkonium dioxid egy fehér, magas szakítószilárdságú, kemény, nagy teherbírású anyag.Tökéletesen alkalmas hídpótlások alapjának. Sőt!
Az esztétikai végeredményt tekintve sokkal kedvezőbb, hiszen a porcelán alapját nem e gy  sötét szürke váz adja, hanem a természetesen fogszínű cirkonium. A pótlás így élethűbb ésegyszerűen szebb, mint fémkerámia társa. Esetében nem kell tartani idővel kialakuló úgynevezett“gyász szegély”-től, mely az ínyszél szürkés elszíneződését jelenti. A CAD-CAM technika amellyelkészül, pedig maximális precizítást tesz lehetővé, a koronák szuper pontosak, mivel az emberi kézbőladódó esetleges kicsi pontatlanságok kiküszöbölődnek a lézer technikának köszönhetően.Az íny szempontjából is kedvezőbb anyagról van szó. Sokkal biokompatibilisabb, mint a fém.Kevésbé számít irritatívnak, ezért fogágybetegségben mindenképp ezt ajánljuk pácienseinknek. Feltételezett fémallergia esetében mindig kérünk pácienseinktől allergia vizsgálatot és amennyiben beigazolódik, hogy nem kerülhet fémpótlás a szájba, úgy egyértelmű miyen nagy megkönnyebbülésa cirkonium koronák megjelenése a fogászatban.

És cikkünk nem lenne teljes, ha nem említenénk meg a negatívumokat, mert csodák ugye nincsenek, és ahogy jó, úgy rossz, vagy kevésbé előnyös tulajdonságai is vannak, mint mindennek. Nagyon rigid anyagról lévén szó, vannak helyzetek amikor meg kell állapítanunk, hogy bizony a cirkon koronákkal nehezebb a helyzet. Amennyiben előfordulna, hogy a korona alatt megfájdul a fog és gyökérkezelésre szorul, míg a fémkerámia koronánál rutin feladat koronán keresztül feltárni és kikezelni az idegeket, a cirkonium koronánál nagy a veszély, hogy elreped, megsérül egyéb, látható helyeken is a pótlás. Ezzel sajnos számolni kell. Ezt megelőzendő mindig nagy gondossággal járunk el felragasztáskor, csak panaszmentes fogakra ragasztjuk fel véglegesen a koronákat. Szerencsére kijelenthetjük, hogy nagyon ritka az ebből adódó kellemetlenség. Hátránya továbbá, hogy nagyobb előállítási költséggel jár, mind az
alapanyag, mind a CAD-CAM technika tekintetében, mint a fém vázas társai, ezért az elkészült cirkonium korona ára is magasabb.

Olyan esztétikai hatást
érhetünk el mintha a
koronák csak kinőttek
volna az ínyből, mint új,
tökéletes formájú és
színű saját fogaink.

Rendelőnk saját munkája. Felső cirkonium szoló koronák – Dr Borbély Krisztina

Előnyök és hátrányok címszavakban:

✓ magas esztétikai végeredmény
✓ természetes, élethű pótlás
✓ hosszútávú megoldás
✓ ínybarát
✓ ultrapontos
✓ nincs “gyász szegély”
✓ fémallergia esetén is alkalmazható

✴ rigiditása miatt, törésveszély koronán keresztül történő gyökérkezelésnél
✴ magasabb ár

Online bejelentkezés

13 + 8 =