A korai gyermekkori fogszuvasodás az egyik leggyakoribb krónikus fertőzés gyermekkorban, mely azonban pici odafigyeléssel és a megfelelő szájhigiéne kialakításával teljes mértékben megelőzhető lenne.

Ezt a típusú fogszuvasodást cumisüveg szindrómának is nevezzük, hiszen keletkezését illetően a gyermekek elaltatására használt cumisüvegekbe töltött cukros italok, teák, illetve egyéves kor felett a kisgyermek megnyugtatása céljából történő anyatejes táplálás tehető felelőssé, melyeket nem követi a lefekvés előtti szájápolás. Ennek következtében az előtörő tejfogacskák ebben a cukros folyadékban akár órákig is ázhatnak, és a szájukban lévő baktériumok a cukrot lebontva savat képeznek, ezzel kialakítva a korai fogszuvasodást.

A cumisüveg szindróma hároméves kor alatt jelenhet meg, mely során a tejfogazatban kialakuló, gyors lefolyású, több fogat érintő fogszuvasodás figyelhető meg a gyermek szájában. A legveszélyeztetettebb az egy- és kétévesek korosztálya, mivel az előtörőben lévő kicsi tejfogak zománcfejlődése még nem fejeződött be, és még nagyon érzékenyek a cukrok lebontásával járó savas behatásra. Jellegzetes körkörös mintázatot mutat: először a szájpadlás felőli oldalon láthatók a barnás elváltozások, melyek a fogközökbe terjedve érik el a fogak külső felszínét. A felső fogak esendőbbek, mivel az alsó fogak a nyál mosó, tisztító hatásának köszönhetően valamivel védettebbek, éppen ezért először a felső tejmetszőket érinti a szuvasodás.

A korai gyermekkori fogszuvasodás megjelenési formái:

A tejmetszőfogak ajak felőli oldalán, az íny közelében letörölhetetlen fehér foltok, vonalak jelennek meg, valamint a szájpadlás felőli felszínen is fehéres-sárgás elváltozások alakulnak ki.
Ezt követi a már üregképződéssel járó állapot, amikor sárgás-barnás foltok figyelhetők meg a tejfogakon.
Majd a folyamat egyre jobban terjed a fog felszínén, egyre mélyebb rétegeket ér el, és a jelentős üregképződés miatt barnásfekete, körkörös formát ölt.
Ebben a fázisban olyan mértékű lehet a foganyagveszteség, hogy a tejfogak koronája letöredezhet, a folyamat vége pedig az ínyből alig kiálló fogcsonkok.

Bár a fogszuvasodás a felső tejmetszőfogakat érinti elsődlegesen, mégis a folyamat előrehaladtával a szuvasodás átterjedhet a tejőrlőfogakra, és extrém esetben a később előtörő tejszemfogakra is. Végezetül pedig a fogbél gyulladásán, majd elhalásán keresztül a gyökér körüli területre terjed a gyulladás, mely akár tályogképződésbe is átfordulhat.

A folyamat gyors előrehaladása miatt minél előbb el kell kezdeni a kezelést. A kezelés kezdetén a szülőkkel is átbeszéljük a megfelelő táplálkozás szabályait, illetve az otthoni fogápolási szokásokat. Enyhe, kis felszíneket érintő elváltozás esetén rendelői fluoridálást (oldatok, lakkok, zselék felvitele) alkalmazunk, illetve sűrű kontrollokra hívjuk vissza pici pácienseinket. Előrehaladott fogszuvasodás esetén a szuvas terület eltávolítását követően fluoridot leadó tömést helyezünk az üregbe, vagy extrém mértékű elváltozás fennállásakor megkezdjük a tejfogacska gyökérkezelését. Amennyiben a gyökérkezelés nem kivitelezhető, úgy a tejfog(ak) eltávolítása válik szükségessé, ugyanis a tejfog gyökere körül kialakuló gyulladás az alatta elhelyezkedő maradófog csírájának sérülését eredményezheti.

Az idő előtt elvesztett tejfogak azonban súlyos következményekkel járhatnak: a maradófogak torlódása, beszédképzési zavar, emésztési panaszok a nem kellően megrágott ételek miatt, önbizalomhiány.

A folyamat gyors lefolyása miatt a megelőzés a legfontosabb. A kisbaba ép fogazatának megőrzése a szülő felelőssége! Ehhez adunk egy kis mankót most Önöknek pár hasznos tanácson keresztül:

 1. Cukros italok, teák kerülése, valamint egyéves kor felett az anyatejes táplálás

  gyakoriságának csökkentése.

 2. Különösen kerülni kell ezek fogyasztását elalvás előtt. (anyatej, tápszer is kerülendő

  ilyenkor)

 3. Tanácsos elkerülni az étkezések közötti nassolást is.
 4. Táplálkozás után (italok, üdítők, tea, kakaó esetén is) mindig meg kell mosni kisbabánk előbújt fogacskáit (a szülők ujjára húzható babafogkefével, gyermek fogkefével), illetve gézzel áttörölni az ínyét is. 2 éves kor alatt egy vékonyan elkent réteget, 2-5 év között egy kisebb borsónyi fogkrémet kell felvinnünk a fogkefére. A fogkrém vásárlásakor fontos leellenőriznünk a fogkrém fluoridtartalmát is: 3 éves korig 75-150 ppm; 3-6 éves korig 250-500 ppm.
 5. A folyadékpótlás is inkább vízzel történjen meg. A cukros üdítőkről az átszoktatás mehet radikálisan is, egyből áttérve a vízre, vagy fokozatosan is haladhatunk (minden egyes alkalommal jobban és jobban felhígítva vízzel az üdítőt, teát).
 6. Mielőbb próbáljuk bevezetni a pohárból ivást, amikor erre a kisgyermek már nyitott (egyéves kor körül).
 7. Próbálja a saját nyálát nem átadni a kisbabának: ne nyalja le a leesett cumiját, a kiskanalát, mert ezzel átadhatja a saját szájában már meglévő szuvasodásért felelős baktériumokat a picinek.

Összességében, ha figyel gyermeke megfelelő, egészséges táplálására, alaposan megtisztítja a fogacskáit és az ínyét, valamint rendszeresen részt vesznek a fogorvosi vizsgálatokon, akkor már mindent megtett gyermeke egészségéért.

Dr. Tóth Babett

Online bejelentkezés

15 + 12 =